Så fungerar produktfotografering

Många frilansfotografer sysslar med så kallad produktfotografering. Man kan lätt tro att det är enkelt att ta produktfoto och många företagare försöker också sig på det själva. Sanningen är dock att för att produkter ska framhävas på bästa sätt behövs rätt ljus och en van fotograf med en känsla för komposition, speciellt när man planerar att fotografera tillsammans med rekvisita.

Det finns olika typer av produktfotografering. Ibland tar man bara kort på enkla objekt i ett ljustält, medan andra produkter behöver lite mer eftertanke och uppfinningsrikedom. Hur tar man till exempel bra produktfoto på hemlarm. Läs mer om hemlarm här för att förstå hur sådana kan se ut. Visst kan man bara ta foton av själva produkten, men vid den här typen av produktfotografering vill man också förmedla en känsla. När det gäller hemlarm skulle man till exempel vilja förmedla en känsla av trygghet. Kanske kan man ta kort på någon som kommer hem, trycker in koden på larmet och ser nöjd ut? Det ger troligen mer effekt och känsla i bilden än att bara ta kort på en enkel larmpanel.

Om du är sugen på att börja med produktfotografering finns det några saker du behöver. Den som planerar att ta kort på enkla objekt kan klara sig med ett ljustält. Ett sådant ger en vit bakgrund och framhäver objektet tydligt. Det kan också vara bra att införskaffa ett stativ för att få riktigt skarpa och klara bilder. För att få in mycket ljus i kameran, något som ofta behövs vid produktfotografering, behöver du ofta en längre slutartid. Om du inte har ett stativ när du jobbar med långa slutartider kan dina bilder få så kallad rörelseoskärpa. Det är något du absolut vill undvika när du jobbar med att fotografera produkter.

En del fotografer fnyser lite åt produktfoto och tycker att det verkar vara en ganska tråkig sysselsättning, men faktum är att det är ett spännande jobb. För att ta bra foton på produkter behöver du ofta vara kreativ och uppfinningsrik. En bra produktfotograf kan dessutom räkna med att få en hel del jobb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *