Kamerautrustning för nybörjare

Om man har drömmar om att bli frilansfotograf måste man naturligtvis börja någonstans. De flesta börjar som glada hobbyfotografer och använder då en enkel kamera. Idag finns det dessutom massor av möjligheter att ta foton, man kan till exempel använda sig av sin mobiltelefon till att börja med. Den som vill bli en riktigt bra fotograf måste dock förr eller senare investera i en systemkamera. Eftersom systemkameror och objektiv är ganska dyra saker så är det bra om man köper rätt från början, därför följer här några tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en kamera.

Det första du bör tänka på är att köpa ett bra kamerahus. Var noga med ditt val och läs tester och rekommendationer innan du gör ditt köp. Det finns bra kamerahus även i de lägre prisklasserna, vilket gör att du inte behöver lägga ut tiotusentals kronor för att få en bra nybörjarkamera. Ibland följer också ett objektiv med kamerahuset. Det brukar ofta vara ett så kallat 18-55 mm objektiv. Det är utmärkt för en nybörjare att börja fotografera med eftersom det är ett ganska allsidigt objektiv. Man kan säga att det absolut viktigaste är att lära sig kamerans olika inställningar när man är nybörjare. Först efter att man gjort det har man förståelse för vad man behöver komplettera med för ytterligare objektiv.

När du haft din kamera ett tag kommer du att bli sugen på att komplettera med fler objektiv, det hör liksom till. Här är det svårt att säga exakt vad du ska välja eftersom det helt enkelt beror på vad du gillar att fotografera. Om du tycker om att fotografera landskap är ett vidvinkelobjektiv att rekommendera. Den som vill fotografera porträtt bör istället välja ett objektiv med stort ljusinsläpp som går bra att ta närbilder med, till exempel ett 50 mm-objektiv. Kom ihåg att det ofta är lätt att hitta begagnade objektiv. Det du behöver tänka på när du köper begagnat är att se till så att du får med ett kvitto så att du inte råkar köpa stöldgods.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *