Hur blir man frilansfotograf?

Hur arbetet som frilansfotograf ser ut beror lite på vilken inriktning man har som fotograf. Det finns förvisso fotografer som tar på sig massor av olika jobb, men det vanligaste är ändå att ha ett speciellt område man inriktat sig på. Till exempel finns det de som uteslutande arbetar som bröllopsfotografer, porträttfotografer, landskapsfotografer och mycket mer.

Det krävs en hel del jobb för att bygga upp en karriär som frilansfotograf eftersom det är hård konkurrens i branschen. Det gäller alltså att vara duktigt på det man gör, samtidigt som man är duktig på att marknadsföra sig själv. Det är alltid en god idé att gå någon slags fotoutbildning om man vill satsa på en frilanskarriär. Visst finns det de som är självlärda, men en utbildning ger ändå en viss tyngd.

För att marknadsföra sig själv kan man göra på lite olika sätt. Många använder sig mycket av sociala medier medan en del förlitar sig helt på ryktet. Det är vanligt att man får jobba ganska hårt på marknadsföringsbiten i början av karriären, sedan brukar det gå lite lättare då olika kunder tipsar varandra. En förutsättning för det är dock att man är professionell och bemöter sina kunder på ett bra sätt.

Tidigare nämndes att det är vanligt att ha en inriktning på sitt fotande. Så är det eftersom det helt enkelt är svårt att vara riktigt bra på flera olika inriktningar. För att veta vilken inriktning just du ska välja så är det bra att tänka på vad du tycker om att fotografera. Många gör ett misstag här och väljer den inriktningen som de tror ger mest pengar. Problemet med det är att om man inte tycker det man gör är roligt, så är det svårt att bli en riktigt bra fotograf. Du bör alltså väga vad du gillar mot lönsamheten och komma fram till något som känns bra för dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *