Bli en duktigt landskapsfotograf

Många nybörjarfotografer startar sin fotoresa med att ta landskapsbilder. Det är dock inte helt ovanligt att man som nybörjare blir missnöjd med resultatet. Vad är egentligen hemligheten som gör att duktiga fotografer kan få ett landskap att se spännande och dynamiskt ut? Det är en fråga många nybörjare ställer sig när det tittar på sina bilder och tycker att de mest ser platta och tråkiga ut. Snart ska du få ta del av några enkla knep som kommer att lyfta ditt landskapsfoto till nya höjder.

Precis som med all annan fotografering är ljuset viktigt. Många gör misstaget att fotografera mitt på dagen då ljuset står som högst. Risken är då att bilderna blir platta och alldeles för ljusa. Till exempel kan himlen snarare bli vit än blå. För att undvika detta är det bättre att fotografera på morgonen eller på eftermiddagen. Då är ljuset mjukare och bilderna blir mer dynamiska.

En annan sak som är bra att tänka på är att ögat vill ha något att fästa blicken på. För att skapa djup i bilden är det optimalt att ha ett objekt i förgrunden och ett längre bort. Du kan till exempel fokusera på ett träd som står på en äng, men även låta några grenar som sitter på träd närmare dig skymta i bilden. Ett annat knep är att krypa ned på marken. En platt äng med högt gräs kan få en helt annan känsla om du sitter på marken och låter några grässtrån skymta i förgrunden.

Horisonten är också viktig att tänka på när du tar foton på landskap. Tänk på att den ska vara rak. Visst går detta att fixa i efterhand i ett redigeringsprogram, men det är alltid bra att försöka få horisonten så rak som möjligt när du tar själva fotot. Titta också på andra linjer i bilden, till exempel träd och byggnader och försök att få dem så raka som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *