Att fotografera porträtt

Många frilansfotografer ägnar sig åt porträttfotografering, men hur tar man egentligen det perfekta porträttet? Det korta svaret på frågan är övning. Man behöver öva mycket för att bli en riktigt bra porträttfotograf, men det finns dock några saker som underlättar att veta innan man sätter igång.

Det första du behöver tänka på är att ha ett bra ljus, antingen dagsljus eller ljus från bra studiolampor. Om man ska fotografera i dagsljus är det allra bästa att välja att göra det antingen på morgonen eller på eftermiddagen. Mitt på dagen, kring lunch, står nämligen solen så högt att skarpa skuggor lätt skapas i ansiktet på den man ska fotografera. Om man ändå måste fotografera vid ett sådant tillfälle är det bra att uppsöka en plats som ligger i lite skugga, på så sätt undviker man det allra skarpaste solljuset.

Det finns också vissa hjälpmedel man kan ta till för att slippa skuggor. Ett vanligt sådant är en reflexskärm. Genom att placera den så att ljuset reflekteras upp i ansiktet på den som fotograferas eliminerar man skuggor. Om man inte har tillgång till en reflexskärm kan det också fungera att lägga ett vitt lakan på marken framför den som ska fotograferas.

Det allra viktigaste för att få till ett bra porträtt är dock att den man fotograferar är relativt avslappnad. Försök att prata och skämta lite med personen i fråga innan fotograferingen. Om det gäller ett barn är detta extra viktigt. Då kan det också vara bra att ha med sig någon form av rolig rekvisita, till exempel en docka, som man kan fånga barnets uppmärksamhet med.

Om du är ny på porträttfotografering kan det vara smart att börja med att fotografera någon du känner väl. På så sätt slipper du bli nervös, dessutom är det lättare att våga testa olika sätt att fotografera på. Kom ihåg att det viktigaste när det gäller foto är att öva och våga prova nya kompositioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *