Att fotografera bröllop

Ett paraduppdrag för många frilansfotografer är att fotografera bröllop. Faktum är att det finns fotografer som enkom ägnar sig åt denna typ av uppdrag och lever gott på det. Men hur blir man egentligen en bra bröllopsfotograf? Det ska du snart få en liten inblick i.

Att fotografera bröllop är väldigt speciellt. Du är som fotograf inbjuden att dokumentera en av de viktigaste dagarna i brudparets liv, så inget får gå fel. Det betyder att du måste förbereda dig mycket väl. En del av dessa förberedelser brukar vara att man som fotograf träffar brudparet för en provfotografering innan bröllopet. Denna träff har man för att lära känna varandra lite och för att fotografen ska få en känsla för vad brudparet vill ha.

När bröllopsdagen infaller så gäller det för fotografen att ha rätt utrustning med sig. Som fotograf behöver man ha minst två kameror att tillgå. Det kan annars få katastrofala följder om kameran plötsligt slutar att fungera eftersom ett bröllop inte är en tillställning som går i repris. Man bör också besöka kyrkan där bröllopet ska hållas innan själva fotograferingen, det för att få en uppfattning om ljuset och vilken utrustning man behöver ha med sig. Kyrkor är ofta ganska mörka lokaler och blixt kan behövas för att undvika att bilderna blir brusiga.

Det är också viktigt att kemin mellan dig som fotograf och brudparet stämmer. Med det menas inte att ni måste bli bästa kompisar, men att ni måste kunna samarbeta väl. Det är också viktigt att brudparet har en känsla för hur du fotograferar innan de bestämmer sig för att anlita dig. Uppmuntra dem därför att titta noga i din portfolio innan de anlitar dig. Det kan annars bli olyckligt om brudparet förväntar sig bilder i ljus romantisk stil och din foto- och redigeringsstil är mer hård och mörk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *